2012-03-28 07:47:49• hírek • MTI

Románia privatizálta a Transelectrica 15 százalékát

A román államnak sikerült teljes egészében értékesítenie a bukaresti értéktőzsdén (BVB) a Transelectrica 15 százalékos részvénycsomagját - közölte a jegyzés keddi zárásakor a Mediafax hírügynökség.

A gazdasági minisztérium  március 14-én bocsátotta áruba a román villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica 15 százalékos részvénycsomagját. A kereslet kedden, a tranzakció utolsó napján meghaladta a piacra dobott részvénykínálatot. A teljes csomagra 38 millió euró értékben érkezett vásárlási ajánlat. A nagybefektetők a csomag 80 százalékára tettek ajánlatot, az eredetileg nekik szánt 90 százalék helyett, a kisbefektetőknek fenntartott 10 százalékra viszont kétszeres volt a túljegyzés, így a teljes részvénycsomagot sikerült értékesíteni.

A jegyzés során akkor nőtt meg az érdeklődés a Transelectrica részvények iránt, amikor a cég bejelentette, hogy az idén 18,4 millió eurót osztalékot fizet, ami tavalyi nyereségének 90 százalékát teszi ki. Románia 10 százaléknyi állami részesedést tervez eladni a Hidroelectrica és a Nuclearelectrica állami energiatermelő cégekből is. Az erről szóló tervezetet január közepén fogadta el a román kormány.

Románia tavaly kötött két évre szóló, 3,5 milliárd eurós elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal, amelynek részeként vállalta, hogy kisebb tulajdonhányadokat ad el szállítási és energiacégekből.

Tavaly azonban nem sikerült értékesíteni a Petrom 9,84 százalékos részvénypakettjét. A kormány az után állította le az olaj- és gázipari csoport kisebbségi tulajdonrészének értékesítését, hogy a jegyzési arány nem érte el a sikeres kibocsátás feltételeként kikötött 80 százalékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: